Her Güne Sığan 9 Yoga Hareketi

Yogadan faydalanmak için ellerinizin üstünde durmanıza gerek yok. Bir stüdyoya gitmeye vaktiniz olmayabilir, zamanınız kısıtlı olabilir. Bu yazıda günlük rutininize katabileceğiniz 9 yoga hareketi derlendi.

Sosyal medya yoganın bilinirliğinin artması için çok faydalı oldu. Ancak sergilenen ileri seviye pozlar insanların kafasını karıştırabiliyor. Lütfen sizde yer etsin: yoga sadece bu duruşlar değil.

Yoganın amacı aslında sabit bir oturuşta uzun süre kalabilmek. Uzun süreli pratiği olanlar ya da bedeni müsait olanlar doğal olarak bu duruşlara ulaşabiliyor. Herkesin anatomisi tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklı. Bu nedenle birisi bir ayda bu pozlara ulaşabilirken kimisi için bu yıllar sürebilir. Ama hedef bu değil. Bu nedenle bütün ön yargılarınızı bırakıp kendinizi deneyime açmanızı tavsiye ederim. Deneyin ve yoganın size ne katabileceğini kendiniz görün.

1- Balasana (Çocuk Pozu)

balasana

Sakinleşmek, zihninizi dinlendirmek istediğinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir poz. Başınızın altına blok alabilirsiniz ya da ellerinizi yumruk yapıp başınızı bırakabilirsiniz. Sakinleşirken bedeninizin bütün arka hattı da esner.

2- Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek)

adho-mukha-svanasana

Yogacılar pek sever bu pozu (ben de !). İlk başta alışana kadar biraz tuhaf gelebilir. Ama sonra her fırsatta yapmaya başlarsınız. El bilekleri güçlenir ve yine bedenin tüm arka hattı açılır. Kalış süresini kendinize göre yavaş yavaş arttırın.

3-Ardha Uttanasana (Yarı Yol)

arda-uttanasana

Göründüğü kadar basit bir yoga hareketi. Yine bedenin arka hattı odaklı bir çalışma. İlk başta dizlerinizin bükülü de deneyebilirsiniz.

4-Uttanasana (Öne Tam Kapanma)

uttanasanaŞaşıracaksınız ama bir ters duruş. Belki handstand (ellerin üzerinde durulan duruş) den bile faydalı. Ama belki de çok cool görünmüyor, hakkı yeniliyor. Gün içerisinde aklıma geldikçe yaparım. Zihnim sakinleşir, tüm bedenim esner, rahatlarım.

 

 

 

 

5- Paschimottanasana

paschimottanasana

Bu poz Hatha Yoga Pradipika’da asanaların kralı olarak geçer. Bugünkü bilgilerimizle yorumladığımızda görüyoruz ki aslında kaşımızdan ayak tabanına kadar arka bedeni etkiliyoruz (Fasya). Yin yoga duruşları arasında da her ders yer verilenlerden biridir.

6-Urdhva Mukha Svanasana (Yukarı Bakan Köpek)

urdhva mukha svanasanaTabiki sadece bedenin arkası değil ön taraf da mühim:) Dik duramamızın en önemli sebeplerinden biri bedenimizin önünün sıkışık olması. Bu yüzden resmen acı çekiyoruz. Duruşu çalışırken omuzları kulaklardan uzaklaştırmak daha iyi hissettirebilir.

 

7-Virabhadrasana-1 (Savaşçı 1)

Virabhadrasana-1

Bedenin ön kısmı açılırken bacaklar da güçlensin. Dize çok yük binmesin diye diz ayak parmaklarını geçmesin. Boyun yukarı bakmak zorunda değil. Eller de başlangıçta belinizde daha rahat olabilir. Kalçalar mümkün oldukça yere doğru ağırlaşsın.

8-Virksasana (Ağaç)

virksasana

Güçlü bacaklar ve denge. Pozun içindeyken bir ağaç olduğunuzu düşünmek iyi geliyor. Başlarken ayağı baldırın içine de dayayabilirsiniz.

9- Sethu-Bandha-Sarvangasana (Köprü)

sethu-bandha-sarvangasana

Kalça kasları için MUHTEŞEM! Neredeyse tüm beden kısımları işin içine dahil ediliyor. Sırt ve bel ağrılarında çok kısa sürede etkisini görebilirsiniz.

Her şey olduğu gibi faydalarını gözlemleyebilmek için gün aşırı tekrarlamaya çalışın. Kendinizi zorlamadan , sıkılmayacağınız bir süre belirleyin. Etkisini kısa sürede göreceğinizi biliyorum.

Hazır buradayken eklemler nasıl çalıştırılır ona da bir bakın.

Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like