Stüdyoyu açmamızın üzerinden bir buçuk sene geçti, tembellikten değil vakitsizlikten yazamadım.Bir yerden başlamak gerek, sonra aklıma geldikçe yazıyı güncellerim dedim. Google’da yoga stüdyosu açmak diye bir arama yaptığınızda kapsamlı bir içerik bulamamıştım. Dilerim bu yazı işinize yarar.
Öncelikle
Bir defa yoga stüdyosu açma kararını verdiğinizde aslında her şey yeni başlıyor ama bu sizi korkutmasın.Tek başına çok daha zordur diye tahmin ediyorum, şansımıza biz üç kişiydik ve iki kişinin mesaili bir işi yoktu. Koşturmak daha kolay oldu . Ama yine de yoğun dönemi kabullenerek başlamakta fayda var, sinirler yıpranabiliyor. Öncelikle 200 saatlik eğitim sertifikası yeterli olmuyor,eğitiminizi 500 saate tamamlamış olmalısınız.Birden fazla yoga birliği var,Yoga Alliance International ve Yoga Alliance gibi.Türkiye’de gördüğüm kadarıyla sertifikanın nereden alındığı çok sorulmuyor ama yurtdışını bilemiyorum.
Türkiye’de stüdyo açmak için zorunlu olan belge HİS yeterlilik belgesi.Senede bir kaç defa büyük şehirlerde antrenörlük kursları açılıyor ve yaklaşık 2 hafta sürüyor.1600 TL gibi bir bedeli ve düzenli katılım zorunluluğu var.Eğer HİS belgeniz yoksa stüdyoda eğitim verecek diğer hocaların belgesini kullanabilirsiniz. Ama bu durumda belgesini kullanacağız kişiyi mesul müdür göstermeniz gerek. Ayrıca aylık SGK ödemesini minimum da olsa yapmanız gerekli bu yaklaşık 900 TL civarı bir ödeme.
Yararlanabileceğiniz bir teşvik var mı?
Kadın girişimci olarak KOSGEB kapsamında yoga stüdyosu açarken destek/hibe alabilir miyiz diye çok araştırdık . Ama yazının tarihine kadar böyle bir destek yoktu maalesef.Kuaförlere var ama , kuaför açmayı düşünmez misiniz? 🙂
Şirketi kurduktan sonra eğer şirketiniz kadın girişimci üzerine kayıtlıysa İşkur’dan bir sene boyunca çalıştıracağınız kişi için SGK yardımı alabilirsiniz.Biz alırken sadece bir kişi için ve bir senelik alınabiliyordu.Ama bu tip destekler sürekli güncellendiğinden tekrar kontrol etmenizde fayda var.
İsme karar verdiniz mi?
Stüdyonun ismini netleştirmeniz gerek.Kira kontratı,şirket açılışı,web ve sosyal medya için bu gerekli.Stüdyo ismi kısa,kolay akılda kalan ve özgün bir şey olsun.
Ayrıca düşündüğünüz bütün isimleri domain.com gibi sorgulama sitelerinden anında kontrol edebilirsiniz.Web sitesi ve sosyal medya çok önemli . Yazının ilerleyen kısımlarında bundan bahsedeceğim bu nedenle bu konuya önem verin derim.
Logo
İsme karar verdikten sonra hemen logo düşünmeye başlayın. Tabela,çeşitli formlar,fatura vs gibi her türlü basım konularında bu gerekli.Biz şanslıydık çünkü grafik tarasımcısı çok yakın bir arkadaşım ve yazılım kökenli bir sevgilim var.Ama internette logo tasarım desteği servisi veren firmaları bulabilirsiniz. Ya da grafik bölümünde okuyan öğrencilerle çalışabilirsiniz. Bu sayede daha az maliyet olur.
Marka Tescili
Bulduğunuz ismi daha önceden kimse kullanmış mı, tescili var mı diye araştırmanız da çok önemli. Yoksa ileride problem yaşabilirsiniz.Yine web üzerinde “Marka tescili” hizmeti veren bir sürü firma var. Bunlardan biriyle görüşerek sürece başlayabilirsiniz. Sonrasında marka tescili için tek seferlik 950 TL lik bir bedel ödüyorsunuz ve hooop bir markanız oluyor.
Muhasebe
İlk önce güvenebileceğiniz bir muhasebeci bulun derim.İnsanlar masraf olmaması için kendilerinin halledebileceğini düşünüyor ancak devlet işleri karışık olabiliyor.(Yazar burada ebeveynlerinin vergici olduklarının altını çizmek ister.)Yazı tarihi itibariyle aylık muhasebeci bedeli 350 TL.Size gerekli belgeleri onlar bildiriyor,vergi dairesi işlerini hallediyor ve şirket açılışı gerçekleşiyor.Bir defalık defter,açılış masrafı vs için 1200 TL lik bir masraf oluyor.Vergi dairesinde şirket açılışının ve yeri tutmanızın eş zamanlı olması lazım çünkü şirket açılışı olduktan sonra yoklama memuru gelip iş yerine bakıyor.
Önce mekan
Malzeme vs bir şey almadan önce yeri tutmanızı tavsiye ederim çünkü alınacakların özellik ve niceliklerini bu belirliyor.Yeri tutarken göz önünde bulundurmanız gerekenler:
- Tavan yüksekliğinin min 2,30 mt olması.
- Tercihen kadın ve erkek için ayrı iki tuvalet/banyo bulunması.
- En az bir dinlenme/soyunma odasının olması.
- Çalışma yapılacak alanın min 25 m2 olması.
- Yangın çıkışı ya da yangın çıkışı olarak gösterebileceğiniz bir çıkış olması.
- İş yeri ruhsatı alabilmek için tutacağınız yerin iskanın olması gerekli,yoksa problem olabiliyor,ilk baştan sormakta fayda var.
Eğer imkanınız varsa düz ayak girişli bir yer bulmanızı tavsiye ederim.Apartman olursa apartman sakinlerinin onayını almak gerekiyor ve maalesef ülkemizde pilateste sorun yokken insanların hala yogaya ön yargısı var.Ayrıca apartmana sürekli giriş/çıkış insanları rahatsız edebilir.Biz sadece ofislerin olduğu bir binada 2.kat tutmuştuk,sıkıntı yaşamadık.Eğer düz ayak giriş bir yer bulabilirseniz hem zil sorununu çözersiniz hem de apartman dahi olsa ayrı giriş olacağından problem olmaz.
Zil sorunu şudur:apartmada ya da tek girişli bir binada stüdyo açarsanız o zil çalacak,siz derste olsanız,olmasanız farketmez.Zili iptal edebilirsiniz ama bu seferde günde defalarca telefon çalacak kapının açılması için ve bu hem rahatsız edici hem de pratik değil.Düşünsenize shavasanın ortasında kapı zili/telefon çalıyor!Biz zili iptal edemedik haliyle ancak girişe not astık bu da kısmen yardımcı oldu, herkes notları okumuyor:)
Yeri tuttunuz,hayırlı olsun!
Genel olarak 2 kira bedeli depozito,bir kira bedeli emlakçı ve bir kira bedeli kontrata imzanız attığınız anda cebinizden çıktı ve asıl sayaç başladı çünkü dersler başlayana kadar cepten yiyorsunuz.Biz 15 gün içinde başlayabildik ama dediğim gibi üç kişiydik,tek başına bu süre ne kadar olur kestiremiyorum.İş yeri açtığınızda bildirim yapıldığı için (bunun kaçarı yok) otomatikman stopaj vergisi işin içine giriyor.Ve aylık kira bedelinizin 0.80 i kadar bir kısmı dilerseniz üç ayda bir dilerseniz aylık olarak devlete vermeniz gerekiyor.Örneğin kiranız 3000 Tl ise aylık stopaj bedeli 750 TL.
Artık tuttuğunuz yere eşyaları yığma zamanı!İlk etapta zorunlu/yeterli olanları aşağıdaki gibi sıraladım.
1-Mat: Salon kaç kişi alıyorsa hesaplayıp ona göre almanızda fayda var.İlk etapta stüdyonun ismi yazan mat çok gerekli olmayabilir çünkü yaptırması daha maliyetli.Çeşitli spor mağazalarından (şimdi reklam almış olmayayım ismini yazıp) uygun fiyata optimum kalite mat ve diğer malzemeleri alabilirsiniz.Güncel fiyatı 150 TL civarı görünüyor.
2-Blok: Alacağınız her mat başına iki adet düşünüp hesaplayabilirsiniz.
3-Battaniye:Alacağınız her mat başına bir adet.(Bunu da hepimizin bildiği evimizin her şeyi gibi mağazalarda uygun fiyat ve kalitede tedarik edebilirsiniz.)
4-Yoga kemeri.
5-Göz yastığı:Eminönü’nden lavanta alıp modal içerikli kumaş içine diktirmiştik biz, çok da güzel olmuştu.Fermuar ya da düğmeli yaptırır/alırsanız yıkanması kolay olur.
6-Bolster:Bunu da kumaş seçip diktirmiştik,bu şekilde daha uygun fiyata mal edebilirsiniz.Ama göz yastığı gibi bunu da diktirmek için bir numune almanız ve dikim yaptıracağınız kişiye göstermeniz sonrasında süprizle karşılaşmamak için en garanti yol.
7-Yoga/meditasyon minderi.
8-Meditasyon koltuğu:Bu ilk etapta çok da zorunlu değil.Ancak workshop,eğitim ve uzun süreli meditasyonlarda çok kullanışlı oluyor.İntertetten araştırıp sipariş edebilirsiniz.Bu biraz daha maliyetli,koltuk başına 200 TL gibi.
9-Öğrencilerin eşyalarını koyması için kilitli dolap:Bunu da internetten araştırın derim.Sıkıcı demir renkli metal yığınlarının yerine bütçenize göre eğlenceli mödüler çözümler bulabilirsiniz.
Hediyeler <3
Çevrenizdeki çoğu insan size açılış hediyesi almak isteyecek,bu çok normal,fırsatçılık olarak görmeyin derim.Boşu boşuna süs eşyası alacaklarına ufak tefek ihtiyaçlarınızı (çay/kahve makinası,mutfak eşyası vs) listeyelin hem onlar mutlu olsun keselerine göre hediye alırken hem siz de rahat edin.
Yoga stüdyosu açmak hakkında yazmak da en az açmak kadar emek istiyor. Yazının devamı için buradan lütfen.