Google’da yoga stüdyosu açmak diye bir arama yaptığınızda kapsamlı bir içerik bulamamıştım. Dilerim bu yazı işinize yarar. Yazının ilk kısmı için buradan buyrun.
Web ve sosyal medya
En az malzemeler kadar önemli bir diğer konu web, sosyal medya ve Google. İnsanlar evlerine ya da iş yerlerine yakın yerlerde stüdyo bakıyorlar.Bunun için ilk yaptıkları şey haliyle Google aramaya ilgili semt ismi+yoga yazmak.Örnek “Nişantaşı Yoga”.İşte bu aramada ne kadar ilk sırada görünüyorsanız ve aldığınız yorumlar ne kadar yüksekse bir sıfır önde başlıyorsunuz.
Bunun için ilk google business a kaydolup adresinizi belirtin.Hesabınız açıldıktan sonra öğrencilerinizden girip yorum yapmalarını rica edin ve yorumları takip edin.
Ayrıca aramalarda üst sıralarda çıkmanızı sağlayacak bir başka etken web sayfanız.Vakit buldukça blog yazın.Bu oldukça detaylı ama bir kaç yazıdan sonra sizi çok zorlamayacak bir konu.(Bknz: SEO uyumlu makale/blog nasıl yazılır?)Web siteniz için sakın ama sakın çok yüksek paralar ödemeyin.Word Press bazlı 200-300 TL ye maliyetli sizin de kullanabileceğiniz basit bir site olsun,kimseye zorunlu olmayın-derim.
Ve tabi sosyal medya, çoğunlukla instagram. Günümüzde herkes bu konuyu derinlemesine biliyor çok detay yazmama gerek yok diye düşünüyorum.İşe bilinir yoga stüdyolarının/eğitmenlerinin hesaplarını takip etmekle başlayabiliriniz.Naçizane tavsiyem gidip takipçi satın almayın.İşin ahlakına çok uymuyor sanki,ne dersiniz?İnsanlar sahteliği hemen anlıyor.
Devlet işleri
Baya bir şey halloldu,şimdi sıra devlet işlerinde.Vergi dairesine şirket açılışına başvuruldu,yoklama memuru geldi,baktı,şirket açıldı.Şimdi stüdyoyu açtığınız yerin belediyesine gidip ruhsat almanız gerekiyor.Bunun için gerekenleri telefon edip önden öğrenebilirsiniz.Ruhsat için de 2000 TL civarı bir masraf oluyor.Ruhsatın çıkması biraz sürüyor,normal ama bu işleyişi etkilemiyor bu sürede dersler başlamış olabilir.
Sonra bir de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne çalışma izni belgesi başvurusu yapmanız gerekiyor.Bize bunu kimse söylememişti,stüdyoyu açtıktan 9 ay sonra yazı geldi:).Yine telefonla ararsanız size belgeler hakkında bilgi verirler. Sonra Stüdyonun olduğu semtin karakoluna gidip uygunluk belgesi gibi bir şey almak gerekiyor.Bunu da bilmiyorduk tabi:)Bir ara karakoldan gelip stüdyoyu kontrol etmişlerdi.Eğer düz giriş bir yer tuttuysanız girişte kamera sisteminin olması iyi olur. Karakol da bunun üzerinde duruyor. Yine sizin güvenliğiniz için aslında.Bizim altımızda banka ve haliyle kamera sistemi vardı bu nedenle ayrıca yaptırmadık, problem olmadı.
Açılışa kadar geçen süre ve masraflar bu şekilde.İsterseniz “kuruluş giderleri” gibi bir liste tutun ve yaklaşık da olsa bu masrafları not alın. Hesabınızı yapmanız daha kolay olur.Sonraki bölüm sabit giderler ve işleyiş hakkında olacak.
Eğer sadece kendiniz olacaksanız konuyu başka şekilde ele almak gerekebilir.Ama eğer başkaları da ders verecekse ya da ortaklarınız olacaksa göz önünde bulundurmanız gereken konu birinin sürekli olarak stüdyoda olması gerektiği.
Yoga Stüdyosu Açmak: Günlük işleyiş
-Stüdyonun hergün temizlenmesi gerekiyor.Şahsen en çok önem verdiğim konulardan biri.Öğrencilerin çoğu kadın ve ah o saçlar!:)Kimse yüzüstü bir yoga pozu çalışırken kafasını kaldırıp saç öbeği görmek istemez. Ya da kim çöpleri dolmuş taşmış bir tuvalete girmek ister?
-Kayıt yaptırmak ya da bilgi almak için insanlar çat kapı gelebilir ya da telefon edebilir.Telefon çok problem olmayabilir. Ama dersteyken kapıyı ısrarla çalan birisi hem dersin atmosferini bozabilir. Hem de yolu bir daha düşmeyecek muhtemel bir öğrenciyi kaçırmış olabilirsiniz.
-Gelen öğrencilerin eğitmenler değil de başka biri tarafından karşılanması daha rahat oluyor.Ayrıca günlük olarak ders giriş-çıkışlarının kayıt altına tutulması gerekli.Bu kişi diğer eğitmenlerle iletişimde olacak ve ders programlarını düzenleyecek.
İlk başta bunların hepsini yapabilirsiniz görünüyor ama bir süre sonra ağır gelmeye başlıyor. Çünkü ilgilenmeniz gereken bir sürü başka konu da var. Başlarken birisini tam zamanlı tutmak ve sgk vs ödemek maliyetli gelebilir.Bunun yerine öğrencilerle,yeni mezunlarla çalışabilirsiniz.Başka bir seçenek ise burs vermek.Öğrencilerden biri bu işleri kısmen yaparak karşılığında eğitimlere,derslere katılabilir,bu güzel bir seçenek.
Ders ücretleri
Ders ücretlerine gelirsek genelde semte bağlı az olarak değişse de ücretler üç aşağı beş yukarı aynı. Diğer stüdyoların fiyat listelerine göz atabilirsiniz.Stüdyodan stüdyoya değişen konu ise ders veren diğer eğitmenlere ne ücret ödendiği.Biz öğrencinin girdiği derse ay sonunda düşen bedeli hesaplayıp yarısını eğitmene veriyoruz.Bu sisteme değer veriyorum.Ancak bazı stüdyolar öğrenci başına fix bir ücret ya da standart bir ders ücreti belirleyebiliyor.Bakın hangi sistem size daha uygun ona göre karar verin.
Sabit giderlerden sonra gelelim sürekli giderlere:
-Kira+stopaj vergisi
-Bina aidatı
-Elektirik,su,telefon,internet,doğal gaz
-Muhasebe ücreti
-Tuvalet kağıdı,temizlik malzemeleri,içme suyu
-Kdv,gelir vergisi,damga vergisi
-Sürekli biri çalışıyorsa maaşı+sgk sı
-Eğitmen ödemeleri
-His belgeniz yoksa mesul müdür sgk ödemesi
En basit haliyle sürekli giderler de bunlar.Ne kadar kısarsanız kısın bir şekilde 10.000 TL nin altına düşmüyor bu giderler ay bazında.Bu da düz bir hesapla başa baş noktası için yaklaşık 50 düzenli her ay kayıt yaptıran öğrencinizin olması demek.Biz burayı para kazanmak için kurmamıştık ve sonuç olarak da kazanamıyoruz,şaşırmıyorum:)Hatta ilk açıldığımızda paketleri ders bazında satıyorduk.Yani örnek sekiz ders girişi,öğrenci istediği zaman kullanabilir.Herkes ilk başta karşı çıkmıştı sonradan anladık.Bu şekilde nakit akışı sağlamanız imkansız,belki çok öğrenci olduğunda ileride olabilir ama ilk başlarda denemeyin derim:) Stüdyolar kazançlarını öğrencilerden değil eğitimlerden kazanıyorlar,net olarak öğrendiğim budur.Eğer deneyiminiz yeterliyse ilk seneden sonra eğitim açın.
Kazancı arttırmak için diğer yollar;
-Workshop ve atölyeler koymak
-Alan müsaitse cafe ve yiyecek/içecek satışı
-Alan müsaitse ürün satış noktası (kitap,mala,yoga malzemeleri vs)
Bir buçuk seneyi geçen taze tecrübemle aktarabileceklerim bu kadar.Eklenecek/düzeltilecek bir şey buldukça yazıyı güncelleyeceğim.Umarım yoga stüdyolarının sayısı artarken bu yola gönül verenler de hayatlarını idame ettirebilecek kadar kazanabilirler, fazlasında kimsenin gözü yoktur diye düşünüyorum. Şunu da bilin isterim, yoga stüdyosu açmak ve yürütmek kolay bir iş değil.
Sevgiler.
Pınar.