Son yıllarda gitgide daha fazla duyduğumuz bir kelime inziva. Ancak aslında hiç de yeni bir kelime değil. Öncelikle bir bakalım TDK ne demiş?
Dış dünyayla bütün bağlarını keserek Tanrı’yla birleşebilmek için insanın kendi içine kapanması.
Toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama.
İnziva ne değildir?
Kalabalıklardan sıkıldım şöyle bir yazlığımda inzivaya çekileyim.
Çok para harcadım, evde internetimle inziva modunda takılayım.
Kankilerimle Tayland’a inzivaya akıyoruz.
Geçen gittiğimiz inzivanın açık büfesi çok yetersizdi yalnız.
Peki nedir?
İnziva kelimesine rastladığımız ilke yazılı kaynak Meninski, Thesaurus (1680) olsa da kadim bilgiler ve dinlerde bu kavramdan sık sık bahsedilir. Peygamberler, kutsal insanların hayatlarına baktığımızda hep inzivaya ait bir hikaye vardır. Örneğin Hz. Muhammed’in hayatına bakarsak peygamberliği öncesi sık sık Hira mağarasında sık sık inzivaya çekilip ve uzun müddet tefekkür deryâsının derinliklerine daldığı anlatılır. Hz.Musa, Hz.İsa’nın hayat hikayeleri de benzerdir. Buda’nın 29 yaşında evden ayrılıp ormanda inzivaya çekildiğinden bahsedilir. İnziva ve tefekkür bütün hikayelerin belki de tek ortak noktasıdır.
Hayatınızda hiç dünyevi konulardan ve araçlardan, insanlardan uzak kalabildiğiniz bir gün olabildi mi? Telefon, televizyon, internet, insan olmadan sadece kendinizle kalabildiniz mi hiç? Bu kutsal sessizliktir ve bu anlar insanın kendine açılması olarak tarif edilir. İlla dağ başına gitmenize gerek yok, bu alanı sağlayabileceğiniz herhangi bir yerde bu durumu deneyebilirsiniz.
Önce kendinizle kalmaya alışmaya çalışabilirsiniz. Bu kolay olmayabilir. Süreki dış dünyaya dönük olan dikkat içe döndüğünde karşınıza çıkacaklar hoşunuza gitmeyebilir. Ama gerçek dönüşümler böyle başlar. Aslında bu kendinle kalma hali bile çok yeterlidir ama bu süreçte ne yapabilirim derseniz:
- Kendini tanıma
- Arınma
- Meditasyon/ Tefekkür
- Zikir, tesbih, mantra
- Kutsal metinleri okuma
- Yazmak
- Oruç tutmak
- Dua
- İbadet
- Nefes çalışmaları
İhtiyacınız olan tek şey “Niyet“. Seneca ne güzel demiş:
İnsanların yasadan değil, kendilerinden inziva izini koparması daha zordur.
Bir günle başlayın, sonra belki üç… Yine bir çok hikaye, kutsal kitap ve metinlerde 21 ve 40 sayıları sıkça vurgulanır. Son zamanlarda öğrendiğimiz de bir alışkanlığı yaratmak ya da ondan kurtulmak için tavsiye edilen sürenin 21 gün olması. Niyet başlamak olsun, rakamların bu noktada çok da önemi yok.
Evinize giden bu yolda şimdiden iyi yolculuklar olsun.