Öncelikle şunu kabul edelim; öfke bir duygudur ve doğaldır, normaldir, gereklidir. Problem öfkenin davranışlarımızı ele geçirmesidir. Öfke kontrolü için kullanılan basit ama etkili yöntemleri tek seferde özetlemek niyetindeyiz. Bunların hepsi size uygun olmayabilir ama ancak deneyerek öğrenebilirsiniz.
1- Nefes

Çok klişe gelebilir ama gerçekten sakinleşmek niyetindeyseniz nefes en etkili yöntem. Tek yapmamız gereken dikkati nefese yönlendirmek. Sinir sistemimiz 2 dk da sakinleşecek, buna söz verebilirim. Peki dikkati nasıl yönlendireceğiz? Sayarak, her nefes alıştan önce bir rakam koyun nefesin önüne. 10 ‘a kadar devam edin:
1-Nefes al-nefes ver-2-nefes al-nefes ver-3…
2-Dışarı çıkın ve dolaşın
Fiziksel aktivite sinirlerinizi sakinleştirmenize ve öfkeyi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Yürüyüşe çıkın, bisiklete binin, koşun. O yüksek enerji üzerinizden aksın.
3-Bir mantra oluşturun ve tekrarlayın
Sakinleşmenize ve yeniden odaklanmanıza yardımcı olacak bir kelime veya kelime öbeği bulun. Öfkeli olduğunuzda bu kelimeyi sürekli tekrar edin. “Sakinim”, “Rahatla” ya da belki en sevdiğiniz şeyin/kişinin ismi. Kulağa komik geliyor ama beyin bu mesajı çok net alıyor, sinir sistemi regüle oluyor.
4-Esnemek

Zihin ve beden iki yönlü çalışır. Yani bedeninizi rahatlatarak da sakinleşebilirsiniz. Stretching yani germe, esneme hareketleri basit ve etkili yöntemlerdir. Belki sonra bir yin yoga dersine de kaydolursunuz kim bilir?
5-Müzik

Ruhun gıdası derken ciddiydik. Gençliğimizde dinlediğimiz o saçma sapan müzikleri ve tetiklediği duygu durumlarını düşünün. Şimdi de bırakın müzik sizi duygularınızdan uzaklaştırsın. Kulaklıkları takın ve en sevdiğiniz parçayı açın. Benimkilerden biri:
6-Çenemizi kapatıyoruz

Çünkü öfkelendiğimizde ağzımızdan çıkanı kontrol edemiyoruz. Çocukken bayılarak oynadığımız “Tıp” oyununu hatırlarsınız? Böyle bir zaman konuşmadan düşüncelerinizi toplamanız için size zaman verir. Öfke kontrolü için oldukça etkilidir.
7-Yazmak

Konuşmayalım dedik ama yazabiliriz. O an ne hissettiğinizi ve nasıl yanıt vermek istediğinizi not alın. Duyguları kelimelere dökerken yaşadığınız olayı da daha iyi değerlendirebilirsiniz. Tabi her zaman haklı olma gibi bir zorunluluğunuz yoksa:)
8-Gülmek
Evet mümkün. Olaydan ve insanlardan uzaklaşın, yalnız kalabileceğiniz bir yere geçin. Gülmek için kendinizde bir sebep bulun, bulamıyorsanız kedili video izleyin. Bir kaç zorlama gülümsemeden sonra göreceksiniz, öfkeli kalamıyorsunuz:)
9-Yaratıcı kanal
Çoğu sanatçının çatlak olması tesadüf değil. Yüksek duygular yaratıcılığın en sevdiği ilham. Öfkenizi somut bir şeye dönüştürün. Mesela resim yapmak, bahçeyle ilgilenmek veya şiir yazmak . O kanal sizin için ne olabilir?
10-Bu madde sakinleşince uygulanmalı
Doğru şekilde kendinizi ve nasıl hissettiğinizi ifade edebilmeniz önemli. Muhtemelen öfkelenmek için gerekli sebepleriniz var. Ama kimse karşısında böğüren bir insanı dinleyemez. Önce güvendiğiniz bir arkadaşınızda deneme yapın, olayı ve hislerinizi anlatın. Doğru bir yerdeyseniz ilgili kişiye aktarmanız için arkadaşınız sizi zaten teşvik edecektir.
Bunları okumaya vakit ayırdıysanız ya kendiniz ya da sevdiğiniz için endişe ediyorsunuz demektir. Lütfen sadece okumakla kalmayın. Size yakın gelen hangisiyse bir-iki defa deneyeme çabalayın. Gerekli olan şey bu; çaba.