Uyuşturucu Panik Atak Yapar Mı?

Uyuşturucu Panik Atak Yapar Mı? Kişinin uyuşturucu madde alması panik atak oluşturabileceği gibi kişinin kullanmadan da panik ataklarının devam edebileceği ile ilgili yayınlar az da olsa vardır. 

Panik bozuklukta, panik atağın temel özelliği beklenmedik olması ve tetikleyici durumsal bir olay veya kimyasal bir maddenin olmamasıdır. Bununla birlikte panik atağın laktat, yohimbin, kafein, alkol, nikotin ve kokain gibi kimyasal maddeler tarafından tetiklenebileceği bilinmektedir. 

Eğer atak nöbetleri yaşıyorsanız uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durmanızda fayda vardır. Kullanılan maddeler ya da alkol Panik Atağı tetikler ve kriz anlarının sıklığını arttırabilir.

Kişi krizi daha kolay atlatabilmek için alkol ya da uyuşturucu madde kullanımına yönelebilir. Bunlar hastalığa çözüm olmadığı gibi durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır. Bedenimizin kimyasal yapısını değiştiren her madde bize yarar sağlamaz. Günü kurtarmaktansa sürece yayılmış bir tedavi her zaman daha başarılı sonuçlar verir. 

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

1-İlaç Tedavisi:

Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Ülkemizde bu hastalığa iyi gelen oldukça fazla sayıda ilaç bulunmaktadır.

Doktorunuz bu ilaçlardan birisini seçerek, az bir dozla başlamanızı önerecek ve düzenli kontroller ile dozu gerektiği kadar artıracaktır. 

İlaç tedavisi en az bir yıl sürdürüldükten sonra yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir.

2-Bilişsel-davranışçı tedavi: 

Bu tedavi yönteminde iki amaç vardır:

  1. Kişinin, aslında tamamen “zararsız” olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki  yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.
  2. Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece   korkularının üstüne gitme”si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.

Bu tedavide doktor hastasına dışarıya çıkma, pazara gitme, taşıt araçlarına binme gibi hastanın, korku ve panikleri nedeniyle yapamadığı etkinlikleri bir plan dahilinde en basitlerinden başlayarak “alıştırma ödevleri” olarak verir. Hasta basitleri yapabilir hale geldikçe zorlarına geçerek bütün korkulan durumlar bitinceye dek alıştırmalar sürdürülür.

Uyuşturucu Panik Atak Yapar Mı? sorusuna cevap vermeye çalıştık, sağlıklı günler dileğiyle.

Sevgilerimle,

Kaynak; www.psikiyatri.org.tr 

Dr. Medaim Yanık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like