Panik Atak Kendiliğinden Geçer mi? Evet . Panik Atak, birdenbire ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı korku içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetidir. Çoğu zaman atak olarak adlandırılır. Birden başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yüksek düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika devam ettikten sonra kişi normalde döner.
Bu normale dönüş süreci kısa bir zamanda olsa da, kişi içinde bulunduğu durumdan dolayı bir ömür sürmüş gibi hissedebilir.
Aşağıdaki belirtilerden en az dört tanesini yaşıyor olmanız Panik Atak geçirdiğinizin bir göstergesidir.
PANİK ATAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hisse
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
- Terleme,
- Nefes darlığı ya da nefes alamıyormuş gibi hissetme
- Soluğun kesilmesi
- Baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması
- Bulantı ya da karın ağrısı hissi
- Titreme ya da sarsılma
- Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve değişik hissetme
- Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
- Ölüm korkusu
Bu belirtileri yaşayan kişi çok ciddi bir problemi olduğunu düşünür. Ya kalp krizi geçiriyorum zanneder ya da beyin kanaması geçiriyormuş hissine kapılır. Soluğu hemen acilde alıp yapılan sonuçlarda hiçbir şey çıkmadığını görüp, sakinleştirici iğnesini olduktan sonra rahat bir nefes alır, ta ki atak tekrarlayana kadar.
Benim çevremde de bu rahatsızlığı yaşayan öğrencilerim ve ailemden yakın kişiler var. Panik Atak Kendiliğinden Geçer mi? diye sorduğumda bunu yaşayan insanlardan aldığım cevap; evet geçiyor ama nasıl geçiyor bir de bize sor oldu. Çünkü kişi ataklar sıklaşmaya başladığı zaman artık onları ‘’ne zaman gelecek’’ diye bekler duruma geliyor. Bu da farklı bir beklenti anksiyetesi durumunu ortaya çıkarıyor. Atakların genelde beklenmedik zamanlarda olması da bu kaygıyı haklı olarak arttırıyor. Evet çok haklısınız bu durum öyle kolay kendi kendinize atlatabileceğiniz bir konu da değil. Mutlaka uzman bir yardım almalısınız. Yardımcı terapilerden (yoga, meditasyon ,nlp, eft) destek almakta oldukça faydalı olacaktır.
Yeter ki kendinize inanın, Zihnimiz bize ait ama biz ona ait değiliz…
Sevgilerimle,
Kaynak; www.psikiyatri.org.tr