Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? gibi sorularınızın hepsini bu yazımda biraz anlatmaya çalışacağım. Son yıllarda sık sık duymaya başladığımız Panik Atak hastalığının ne olduğuna ve belirtilerinin nasıl olduğuna  beraber bakalım.

Panik Atak; ortada bir tehlike ya da belirli bir neden yokken ciddi fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani gelen korkudur. Panik atak, dakikalar içinde yükselişe geçen ve bu süre içinde çeşitli psikolojik ve fiziksel belirtilerin ortaya çıktığı ani şiddetli korku veya rahatsızlık şeklinde olur.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  • Kalp atışının hızlanması
  • Terleme
  • Titreme
  • Nefes Darlığı
  • Ateş basması
  • Baş Dönmesi
  • Bulantı
  • Karın Ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Karıncalanma ve Uyuşma hissi
  • Kontrolünü kaybetme ve çıldırdığını hissetme
  • Ölüm Korkusu

Kişi hiçbir neden yokken aniden başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme ya da ürperme, bazen de bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik; düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtilerle,korku içinde kalır.

O an kalp krizi geçirdiğini  ya da felç geçirmekte  olduğunu sanarak  yoğun bir “ölüm korkusu” ya da “felç olma korkusu” yaşar.

Zaman zamanda başında bir tuhaflık hissi, sersemlik, kendisini ya da çevresini garip ya da farklı  hissetme gibi duyguların ortaya çıkmasıyla, “kontrolünü kaybetmeye” ya da “çıldırmaya başladığını” düşünerek kendisine ya da çevresindekilere bir zarar vermekten korkmaya başlayabilir.

Hasta büyük bir korku içinde en yakın hastaneye gider, orada yapılan muayene ve çekilen kalp ve beyin filmlerinden sonra sakinleştirici bir iğne yapılarak evine gönderilir. Kişi hiçbir şeyim yok diyerek rahatlama duygusu yaşarken bir sonraki atakta tekrar soluğu en yakın acilde alır.  Kişi zamanla kendinde bir şey olduğuna çok emindir ve doktorların bunu bulamadığından şikayet etmeye başlar.

Kişisel Deneyimim;

Benim ailemde  üç kişide Panik Atak rahatsızlığı var, onları anlamakta uzun zaman güçlük çektim. Haftanın her günü acile gittiğimiz zamanlar oldu ve sürekli bir iğne yapıp bizi eve geri gönderdiler. Durumu yaşayan ben olmadığım için dışarıdan değerlendirmek kolaydı tabi. Sürekli bu senin kafanın içinde oluyor, gayet iyisin, yok öyle bir şey diyerek boş laflar edildiği zamanlarda olmadı değil.

Ta ki ben de bir gün bu ataklardan birini yaşayana kadar. Şu an onları çok iyi anlayabiliyorum. Kalbimin hiç o kadar hızlı attığını hatırlamıyorum. Hatta o kadar hızlıydı ki bir an göğsümden dışarı çıkacakmış gibi hissettim. Buna bağlı olarak ağzım kurumaya, göğsüm sıkışmaya, bedenim de titremeye başladı. Ve tamam dedim ölüm böyle bir şey ve ben galiba ölüyorum. Allah’tan bu anlık bir düşünceydi ve bir an kendimi toparlayıp bunun zihnimde olduğuna kendimi ikna etmeye çalıştım. Yoga ve Nefes çalışmalarını bildiğimden işim daha da kolaylaştı. Hemen nefesimi kontrol etmeye çalıştım. Zihnimle, Özgür İrademin verdiği bir mücadeleydi resmen. Böylelikle  bu atakların çok yorucu olduğunu ve kolay geçmediğini deneyimlemiş oldum. Artık anlayabiliyorum. Allah gerçekten yaşayan herkesin yardımcısı olsun.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer sizde kendinizde böyle belirtiler yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Maalesef bizim toplumumuzda kulaktan dolma bilgilerle hareket edenlerimiz çok. Kendisine iyi gelen bir ilacı başkasına öneren insanlarda çok. Unutmayın hepimizin psikolojik ve fizyolojik hikayesi bambaşka. Yapmanız gereken kendi iyileşme sürecinize odaklanmanız. Tedavinin yanında destekleyici olarak Yoga ve Nefes Egzersizleri de size çok iyi gelecektir.

Tedavi süreci genellikle terapi ve ilaçla birlikte yapılır. Burada ise en önemli şey ilaçları kafanıza göre kullanmamanız ve kendinizi iyi hissediyorsanız diye birden bırakmamanızdır.

Bilinmesi Gerekenler

  • Kesinlikle Ölüme, çıldırmaya ya da felce yol alan bir hastalık değildir.
  • Doktorunuz önermedikçe korkularınız ile baş etmek için kafanıza göre ilaç kullanmayınız ve ya gerekirse diye yanınızda taşımayınız.
  • Sadece doktorunuzun önerdiği ilaç ya da ilaçları kullanınız.
  • İlacı doktorunuzun söylediği şekilde ve dozda kullanınız. Kendinizi iyi ya da kötü hissettiğinizde dozu azaltmayın ya da arttırmayın.
  • Kendinizi tamamen iyileşmiş hissetseniz de doktorunuza danışmadan ilaç tedavisini kesmeyiniz.

Hazır ”buradayken” bilgilendirici bir video.

Kaynak: www.psikiyatri.org.tr

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like