Empati Nedir?

Empati Nedir?  TDK sözlük anlamı; Kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilme becerisidir.

Hümanistik yaklaşımın önemli kurucularından biri olan Amerikalı psikolog Carl Ransom Rogers’a göre empati; bir kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısından bakması, onun duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde anlaması ve anladığını göstermesidir.

Empatinin Oluşması İçin Gerekli Olan 3 Temel Kural 

1- Kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakması,

2- Karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde anlaması,

3- O kişiyi anladığını belli etmesidir.

Empati Nedir? sorusu özetle, karşımızdaki kişiyi anlayabilme yeteneğidir. Doğuştan sahip olduğumuz bu kavram, zamanla benliğin öne çıkmasıyla git gide azalır. Hele ki yaşadığımız bu yüzyılda ben merkezci yaklaşım birçoğumuzu ele geçirmiş durumdadır.

Empati kurabilmek kolay yapılabilen bir şey değildir. Bir çoğumuz empati kurduğumuzu zannederek, karşımızdakini kendi duygu ve düşüncelerimizle yargılarız. Bunun adına da ‘’Empati’’ deriz.

Empati kurabilmenin altın kuralı kendi ön yargılarımızdan arınmamızdır. Kendi değer yargılarımızla, duygularımız ve düşüncelerimizle bir başkasına empati kuramayız. Hepimiz parmak izlerimiz kadar özel yaşam senaryolarına, kişiliklere, duygulara,düşüncelere ve fıtratlara sahibiz. 

Bir kişi ile empati kurmamız gerekiyorsa, onu tek yönlü değerlendirmemiz büyük haksızlık olacaktır. Farklı bakış açıları ile farklı perspektiflerden hem olayı hem de kişiyi değerlendirmeliyiz. Yani yaşam dinamiklerini bilmeden, duygu durumlarını anlamadan empati kurmamız mümkün olmayıp, sadece empati kurduğumuzu zannetmemize ve kişiyi yargısız infaza götürmemize neden olur. 

İnsanı anlayabilmek doğası gereği çok kolay değildir. Bunun için biraz insan psikolojisinden anlamak, insana değer vermek ve objektif bir bakış açısına sahip olmak gerekir ki ancak o zaman empati kurabiliyoruz diyebilelim. 

Empati ve Hak Vermek

Kafayı karıştıran bir başka konu da empati kurmak ve hak vermek arasında yaşanır. Kimi zaman empati kurabiliyor olabiliriz. Bu illa ki karşımızdakine hak verdiğimiz ve onayladığımız anlamına gelmez. ”Evet senin bu davranışını anlayabiliyorum ama yine de doğru bulmuyorum” demek dürüst bir tavır olacaktır. Yani empati kurarken kendimizi unutmadan kurmamız, olay karşısında kendi haklarımızı göz ardı etmememiz önemli bir ayrıntıdır.

İnsan sosyal bir canlıdır, başkalarının gözleriyle dünyaya ve olaylara bakabilmekte bizi geliştiren bir niteliktir. Kısaca ilişkilerimizde huzuru arıyorsak empati yeteneğimizi geliştirmemiz şarttır. 

Empati, bize daha sağlam ve derin ilişkiler kurma fırsatını verir. Hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, bizleri iyi birer iletişimci de yapar. 

Sevgilerimle,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like