Yatarak Meditasyon Nasıl Yapılır? ve bunun için en ideal duruş nasıldır size anlatmadan önce biraz meditasyon nedir bahsetmek istiyorum. Meditasyon; Latince meditatio kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde “derin düşünme” anlamına gelmekte olan bir terim olup,“kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına aracılık eden, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleridir” şeklinde tanımlanır.
Benim meditasyon için düşüncem ise tam bir can simidi olduğu. Özellikle büyük şehirde yaşayanlarımız yoğun koşuşturmalı bir yaşam sürüyor. Bu koşuşturmanın içinde sakinliği ve farkındalığı da koruyabilmek pek mümkün değil. Yoğunluğun içinde benim en büyük kurtarıcım ‘’Savasana pozunda beden ve zihin kontrol mediyasyonu’’. Adı size çok uzun gelebilir ama bendeki yansımasını ancak böyle anlatabilirdim 🙂
Kendimize sadece on beş dakika ayırıp bedenimize tamamen konsantre bir şekilde zaman geçirmek hem 3-4 saatlik uykuya eşdeğer dinlendirir hem de bedenimize, zihnimize daha farkındalıkla gözlem yapabilmemize neden olur.
Yatarak Meditasyon Nasıl Yapılır? işte sizlerle kendi yöntemimi paylaşıyorum. Yoga’da ders sonrasında yapılan benim en kıymetli asanalardan (asana, duruş) biri olan Savasana yaptırılır. ‘Savasana’ Sanskrit Dilinde ‘Ceset Pozu’ demektir ve derin gevşeme pozu olarak geçer. Bırakmayı öğreten yegane öğretmendir
Yatarak Meditasyonu Nasıl Uygulayabilirim?
- Rahatsız edilemeyeceğiniz bir odada ister bir kanepe ya da yatak, isterseniz de yerde bir mat üzerine sırt üstü uzanın.
- Arzu ederseniz odanızda tütsü yakabilir ya da rahatlatıcı bitkisel yağlardan buğu yapabilirsiniz.
- Üçüncü göz dediğimiz iki kaşın ortasına ve burun deliklerinizin hemen önüne biraz Lavanta Yağı sürebilirsiniz. (Bu benim favorim)
- Hafif sesle çalan bir meditasyon müziği rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Özellikle doğa sesleri içeren meditasyon müziklerini tavsiye ederim….
- Elbette rahat kıyafetler tercih etmeniz,rahatlamayı amaçladığınız bir meditasyonda sizi destekleyecektir.
- Eğer gündüz saatlerinde bu meditasyonu yapıyorsanız göz bandı ya da koyu bir kumaş kullanarak kapalı olan gözlerinize rağmen sızan ışığı engelleyebilirsiniz. Yeterince karanlık olması konsantrasyonunuzu artıracaktır.
(Bunların hiç biri olmasa da inanın hiç önemli değil, yeter ki niyetimiz biraz bırakabilmek olsun.)
Şimdi Başlıyoruz
- Uzandığınız yerde anatomik pozisyonunuzu korumaya çalışın.
- Bacaklarınız ne çok aralık ne de çok kapalı olsun.
- Aynı şekilde kollarınızı da bedeninizden çok uzaklaştırmayın. Aksi halde bedeniniz bilinçaltında kendini savunmasız hissedecek ve ihtiyacı kadar bırakamayacaktır.
- Dikkatinizi iki kaşınızın arasına doğru yönlendirin ve nefeslerinize odaklanmaya çalışın.
- Burnunuzdan 3 kere derin nefes alıp ağzınızdan sesli bir şekilde boşaltın.Göğüs değil, karın (diyafram) nefesi kullanın.
- Yavaş yavaş sakin nefeslerinize dönmeyi deneyin ve sadece nefesin bedeninizde yaptığı harekete odaklanın.
- Ayak parmaklarınızdan itibaren bütün bedeninize komut vererek rahatlama çağrısında bulunun. Kasıldığını hissettiğiniz neresi var ise gevşeterek diğerine geçin. Benim burada izlediğim sıralama : ayak parmaklarım, ayak tabanım, topuklarım, ayak bileklerim, baldırlarım, diz kapaklarım, uyluklarım, kasıklarım, kalçalarım, karın kaslarım, iç organlarım, göğüs kafesim, omuzlarım, kollarım, el bileklerim, ellerim, el parmaklarım, boğazım, kafa tasım, saç derim, alnım, göz kapaklarım, yanaklarım, dudaklarım ve dilim şeklinde.
- Bedeninize komut verirken bedeninizi gözün önünde canlandırmanız ve enerjiyi orada hissetmeye çalışmanız önemli.
- Zihninize düşünceler gelip dikkatinizi dağıtabilir. Bunun çok normal olduğunu ve odaklanmanız arttıkça bunların azalacağını unutmayın. Farkına vardığınız anda onları da serbest bırakarak uzaklaşmalarına izin verin. Günlük düşüncelerin zihninize gelmesi, vücudunuzda bazı bölgelerde tekrar kasılmalara yol açmış olabilir. Nefesinizle beraber tekrar bedeninize odaklanmayı deneyin.
- Bütün meditasyon boyunca sadece gevşeme hissine odaklı kalmaya çalışın.
Bu meditasyonun sıklığına ve düzenliliğine bağlı olarak, odaklanmanız farkedilir derecede artacak, bedeninizi tekrar tanıyacak ve en önemlisi bırakmayı öğreneceksiniz
Hepinize Şifa Olsun,