Dürüstlük Yasasına Dair

Dürüstlük nedir?

Dürüstlük , TDK sözlüğünde ‘’doğruluk olarak, diğer sözlüklerde ise özü sözü bir olma’’, ’’olanı olduğu gibi yansıtma’’, gerçeği saklamama’’, ‘’ bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama’’ olarak tanımlanır.

İnsanlardan Beklediğimiz Nedir?

Hepimizin insanlardan beklediği tek şey vardır. O da bize karşı dürüst olunmasıdır. Hepimizin beklentisinin aynı olmasına rağmen neden hala aynı sorunlar yaşanıyor diye uzun zaman düşündüm ve gerçek dürüstlüğün olayları anlatırken değil hislerimizi dile getirirken olması gerektiğine inandım. Duygularımdan utanmamam gerektiğini, onların bana ait olduğunu ve tanımam gerektiğini idrak ettim hala da etmeye çalışıyorum.

İnsanın kendini tanımasında ve  içsel farkındalığın başlamasındaki en önemli spiritüel yasalardan biri Dürüstlük Yasası’dır. Uyumlanması en eğlenceli yasalardan biridir. Çünkü kendinizle köşe kapmaca oynarsınız. Bazen canınız yanar bazen de kendi zayıflığınızı fark etmek güldürür sizi:) Ben hayatımı çözümlemeye çalışırken en büyük yalanlarımı kendime söylediğimi fark ettiğimde bunları kabullenmek elbette kolay olmadı, ilk başlarda baya bir tokatladım kendimi, gerçeklerle yüzleşmek canımı yaktı ve sonra fark ettim ki gerçekler bir kez canınızı yakıyor. Siz onları fark etmediğinizde ise her gün…

Bizler karşımızdakinin dürüst olmasını bekliyoruz eyvallah ama  kendimize karşı dürüst olabiliyor muyuz? Dürüst olmak gerçekten kolay bir iş değildir hele ki duygular örtmüşse gerçeklerin üstünü… derinde yatan asıl nedeni bulup çıkartmak zaman alır ve acılıdır, ama gerçektir! sizin zayıf tarafınız tokat gibi çarpar yüzünüze. Gerçekler acıdır ve onları kabullenmek kolay değildir.

Derine indiğimizde konularımız hep aynıdır, ya duygusal bağımlılıklarımızın farkında değilizdir, ya kendimizi yeterince sevmiyoruzdur (ki insanın kendini gerçekten sevebiliyor olması da kolay değildir), yada yaptığımız her şeyi beklenti içinde yapıyoruzdur. Bizler duygularla gerçeklerin üstünü örtmekte çok ustayızdır yada ben öyle idim:)

İnsan Deneyerek Öğrenir

Gerçeklerin üstünü hep örttüm ve yalanlara inandırdım kendimi, kendi uydurduklarım bir zaman sonra baktım benim gerçeğimi oluşturmuş. Yalanlarım gerçek olmuş…

İnsan deneyimleyerek öğrenen bir canlıdır ve kendini tanıması zaman alır. Deneyimlerle kendi nefsimizi ve benliğimizi tanırız. Kendi iç realitemizi tanımak ve ifade edebilmek dürüstlüğün kalbidir. Sıfatların altında ezilmiş, kendini tanıyamayan ve ifade sorunu yaşayan birinin bize dürüst olmasını bekleyemeyiz. Dürüstlük kendimizle yüzleşmeye başladığımız andan itibaren başlar, şu ana kadar yaptığım her şeyi neden yaptım diye bir soralım kendimize, özellikle dertlendiğimiz ve sitem ettiğimiz konularda…

Ben bunu ilk yapmaya başladığım zamanlarda kendimden utandım J çünkü yaptığım bir çok şeyin içinde beklenti olduğunu fark ettim. Bu beklentiler çok masum gibi görünüyor ilk başlarda, ne zaman karşılığını alamıyorsunuz ki genelde alamıyoruz o zaman dürüstlük yasası bizim için çalışmaya başlıyor. Gerçek iç huzuru yakalayabilmek için uyumlanmamız gereken bir yasa olduğunu hatırlatıyor bize.  Peki bu bendeki beklentiler neydi? Aman beni biraz daha sevsinler, kabul etsinler ve  iyi insan olma egosu, kendime daha iyi davranamazken başkalarından böyle bir beklentiye girmek daha doğrusu bunu fark etmek canımı biraz yaktı ve kendi acizliğimle yüzleştim. Dürüst olmaya çalışmak ilk başlarda canımızı yakan bir konudur ama uzun vadede iç huzuru sağlar.

Sistem bize ilk önce kendine dürüst ol der, dürüst olmayan beklentilerle ve sözlerle kendini kandırma ve yaşamını yalanlar üzerine kurma! Kuruyorsan da neden böyle diye düşünme…

Çoğumuz hayatımızda beklentilerimizden ve duygusal bağımlılıklarımızdan dolayı dürüst davranamayız, karşımızdakinden genelde hep bir beklenti içindeyizdir. Bu kötü bir şey değil insani bir davranıştır ve vermemiz gereken bir derstir ‘’Beklentiye girmemek!’’ sevilmek, kabul görmek isteriz ve kendi gerçeğimizden uzaklaşırız. İçimizden geldiği gibi davranamayız yada söyleyemeyiz. Sonuç ise bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alır. Konuyu özetlemek gerekirse bırakalım başkalarına dürüst olmayı ve ilk önce işe kendimizle başlayalım. Kendine dürüst olabiliyorsan zaten başkasına farklı davranamazsın. Başkalarıyla sağlıklı ilişki kurabilmek için ilk önce kendimizle iyi anlaşmamız gerekir. Kendimizi sevmek zordur dedik ya, bunun için bir başlangıç yapalım ve kendimize dürüst davranalım, gerçekleri görmeye niyet edelim. Duyguların örtüsünden sıyrılıp gerçek benliğimize yol alalım…

Evrensel yasaların neler olduğunu merak ediyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like